Od kupnje građevinskog zemljišta do početka gradnje

Od kupnje građevinskog zemljišta do početka gradnje

Želite kupiti građevinsko zemljište i izgraditi vašu kuću iz snova no ne znate što sve trebate napraviti prije nego što započnete s gradnjom. Ne brinite! Kroz cijeli proces provest ćemo vas u nekoliko koraka!

Korak 2. GLAVNI PROJEKT

Glavni projekt je osnova za dobivanje građevinske dozvole, a da biste ga izradili potreban vam je arhitekt (osim ako to sami niste). On će za vas izraditi idejni projekt, u kojem će se jasno nazirati budući izgled, veličina i organizacija građevine te će on biti osnova za izradu glavnog projekta. Osim idejnog projekta trebati će vam i geodetski projekt, koji se posebno naplaćuje, a bitan je za formiranje građevinske čestice, smještaj građevine na čestici i upis iste kada se završi izgradnja.

Korak 3. GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Potvrdom glavnog projekta za gradnju građevine potvrđuje se da je glavni projekt izrađen u skladu s posebnim uvjetima. Potvrda glavnog projekta izdaje se prije pokretanja postupka za izdavanje građevinske dozvole, a potom građevinsku dozvolu izdaje nadležni županijski ured za prostorno uređenje i graditeljstvo. Na temelju pravomoćne građevinske dozvole može se pristupiti gradnji kuće, no ako s gradnjom ne započnete u roku od tri godine od dana pravomoćnosti dozvole, ista prestaje važiti. Smatra se da je investitor pristupio gradnji od dana prijave gradilišta.

Korak 4. PRIKLJUČCI

Bez obzira jesu li priključci udaljeni od vaše parcele 2 metra ili 200 metara, podrazumijeva se da ih morate sprovesti do pozicije gdje će biti smješten objekt koji gradite. U svakom slučaju, da bi se doveli priključci bit će potrebni iskopi, polaganje kablova, možda i sanacija ceste i sl. Svi ti radovi danas se uglavnom plaćaju po troškovniku tj. realno potrebnim i učinjenim radovima.

Korak 5. KOMUNALNI I VODNI DOPRINOSI

Komunalni i vodni doprinos plaćaju se prema m³ buduće građevine. Vodni doprinos obračunavaju Hrvatske vode, a cijena doprinosa varira ovisno o tome u kojoj zoni se predviđa gradnja.  Iznos komunalnog doprinosa definira jedinica lokalne samouprave, također  prema zonama. 

Ukupni troškovi potrebni za rješavanje svih navedenih stavki variraju, a najviše ovisne o lokaciji na kojoj gradite i predviđenoj  veličini objekta. Prosječno se kreću u okvirima od oko 5% do 15% vrijednosti samog projekta.

Sada kada vam je sve skupa malo jasnije, predlažemo da pogledate građevinska zemljišta iz naše ponude i pružite nam mogućnost da vam pomognemo učiniti prvi korak (da, upravo onaj koji nedostaje u početku objave) - Korak 1.  POSJEDOVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA!

Obratite nam se s povjerenjem!

Vala Estate