Infracrveno grijanje: jeftino, zdravo i učinkovito

Infracrveno grijanje: jeftino, zdravo i učinkovito

Infracrveno grijanje unazad nekoliko godina postaje sve popularnije i u Hrvatskoj, što ne čudi, budući da ova vrsta grijanja nudi mnogobrojne prednosti u odnosu na druge, konvencionalnije metode.

Klasična grijača tijela, kao što su radijatori, peći, klime i dr., zagrijavaju zrak te preko zagrijanog zraka zagrijavaju tijela i predmete, čime se gubi velika količina energije. Infracrveno grijanje prvenstveno grije predmete u blizini putem zračenja te tu toplinu prenosi na zrak u prostoriji. Zato što se grijanje ne prenosi na zrak već samo na predmete, automatski nema gubitka energije te je smanjena potrošnja.

Riječ zračenje često plaši ljude stoga je važno napomenuti kako infracrveno grijanje ne samo da je 100% sigurno, već ima i blagotvoran učinak na ljudski organizam. Za razliku od ultraljubičastog ili rendgenskog zračenja, infracrvene zrake štite kožu i nemaju negativnog učinka na naš organizam. Dapače, ako naše tijelo ne dobiva dovoljnu količinu infracrvenog svjetla od Sunca, možemo razviti neke bolesni i depresiju. Osim toga, infracrvena dubinska toplina je vrlo ugodna i svojim posebno dubokim toplinskim učinkom opušta mišiće i tetive, potiče izgradnju kostiju, uklanja bol, aktivira imunološki sustav i relaksira organizam. Ovakav oblik grijanja pogodan je i za alergičare jer nema raspršivanja prašine do kojeg dolazi zagrijavanjem zraka.

Osim nižih mjesečnih troškova grijanja (infracrveno grijanje je za 30% jeftinije od plinskog te 20% od centralnog grijanja na pelete), infracrveni paneli imaju i prihvatljivu cijenu te su jednostavni za montažu i ne zahtijevaju održavanje. Mogu se uklopiti i u svaki interijer , budući da su u potpunosti neutralnog oblika, a osnovne bijele boje postoji i mogućnost digitalnog tiska na panele čime su mogućnosti dizajna neograničene.