Energetska obnova obiteljskih kuća

Energetska obnova obiteljskih kuća

 Ako ste vlasnik obiteljske kuće i prošle godine ste propustili prijaviti se na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojim se sufinanciralo ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, ove godine ponovno imate priliku to učiniti.

 Od 26. lipnja 2019. ponovno će biti objavljen javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, kojim će se ovog puta, uz nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalice topline, sufinancirati i ugradnja sustava solarnog grijanja.

 Do kraja godine, ili dok se sredstva ne potroše, na raspolaganju će biti 11 milijuna kuna, a ovisno o lokaciji kuće moći ćete dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja. Do 80 posto sufinanciranja opravdanih troškova, odnosno do maksimalnih 75.000 kuna moći će se dobiti za kuće na područjima od posebne državne skrbi i one u prvoj skupini otoka. Do 60 posto, odnosno maksimalnih 56.250 kuna za kuće u brdsko-planinskom području i drugoj skupini otoka, a na ostalim područjima sufinancirat će se do 40 posto iznosa, odnosno do 37.500 kuna.

 Da biste se mogli prijaviti na natječaj morate biti vlasnik ili suvlasnik zakonite obiteljske kuće u kojoj je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje. Također, kuća može imati najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara. Od dokumentacije potrebne za prijavu trebate imati dokaz o legalnosti i vlasništvu kuće, dokaz o prijavljenom prebivalištu na toj adresi te suglasnost ostalih suvlasnika kuće, ako niste jedini vlasnik. Pored navedenog, uz prijavu će biti potrebno priložiti i glavni projekt i izvješće nadzornog inženjera, temeljem kojeg će Fond izvršavati plaćanje. Izradu glavnog projekta i trošak stručnog nadzora Fond će također sufinancirati jer, kako navode, ne žele riskirati nestručno izrađene instalacije. U Fondu napominju i kako je od izuzetne važnosti da vrijednost projekta bude što realnija i temeljena na tržišnim cijenama jer se postotak sufinanciranja koji u konačnici bude odobren neće moći povećavati.

 Preporučujemo vam da ova sredstva iskoristite jer ćete ugradnjom ovakvih sustava, osim konkretnih ušteda kroz smanjenje mjesečnih troškova režija, znatno poboljšati energetsku učinkovitost vaše nekretnine te joj tako dati na vrijednosti