Bojanje pločica – velika promjena za malo novca!

Bojanje pločica – velika promjena za malo novca!

Većina onoga što u stambenom prostoru ima dekorativni utjecaj uglavnom se lako može promijeniti ili zamijeniti. Farbanje zidova, novi namještaj, tepisi, ukrasi – sve to promijeniti ćemo u roku jednog dana i već za par tisuća kuna - sve osim pločica! 

Baš zbog toga što zamjena pločica nije ni lak ni jeftin posao, najčešće smo ih osuđeni gledati i po nekoliko desetljeća. Na sreću tehnologije brzo napreduju, a pojavom novih materijala, boja i premaza i ovaj problem postao je lako i jeftino rješiv. Stoga ako niste u mogućnosti ili ne želite skidati stare pločice i postavljati nove, preporučujemo vam da već postojeće obojite.

Bojenje postojećih pločica jednostavan je postupak kojim ćete napraviti veliku promjenu i pritom uštedjeti dosta novca. Cijeli posao sastoji se od četiri faze: čišćenja pločica, nanošenja temeljnog premaza, nanošenja boje i nanošenja zaštitnog sloja. 

Iako se možda čini kako je čišćenje najjednostavnije, uvjeravamo vas kako je upravo suprotno. Da bi krajnji rezultat bio što kvalitetniji i ljepši presudna je dobra priprema podloge. Pločice trebate prvo očistiti abrazivnim sredstvom kako bi se uklonio sjajni sloj, a potom ih prebrusite brusnim papirom velike granulacije. Kako biste bili što efikasniji preporučujemo da za brušenje koristite kružnu brusilicu. Brusiti možete i ručno, no to je znatno sporije i teže. Kada ste gotovi s brušenjem, pločice je potrebno dobro očistiti. Operite ih jakim sredstvom za čišćenje ili deterdžentom koji sadrži abraziv, a potom ih prebrišite alkoholom i ostavite da se dobro osuše. 

Kada ste odradili prvu fazu čišćenja, slijedi nanošenje temeljnog prijelaza. On se obično nanosi u dva sloja, i to valjkom ili četkom. Nakon nanošenja prvog sloja premaza treba ga pustiti da se dobro osuši, a potom se nanosi i drugi sloj. S bojenjem se započinje tek kada se i drugi sloj dobro osuši.

Boja za pločice nanosi se u dva do tri sloja, ovisno o tome za koju boju ili kombinaciju boja ste se odlučili. Ako na određenu boju želite nanijeti i neki uzorak druge boje, možete od tvrđe folije izraditi šablonu željenog uzorka koju potom postavljate na svaku pločicu pojedinačno, lijepite krep trakom kako se šablona ne bi izmicala i valjkom s bojom prelazite preko nje. Kod ovakvog pristupa bojanju važno je da budete sistematični te da pazite da prilikom bojanja jedne pločice ne uništite svježe nanesenu boju na susjednoj pločici. Baš iz tog razloga savjetujemo da pločice ne bojate redom, već ostavite barem jednu pločicu razmaka i vratite se na nju kada se boja na susjednoj pločici posušila. 

I za kraj, na pločice nanesite zaštitni premaz i u barem dva sloja. Ako želite sjajne, a ne mat pločice, nakon što se boja osuši prijeđite preko njih specijalnim premazom koji se može naći u specijaliziranim trgovinama. Kada ste sve odradili, idućih tjedan dana nije poželjno prati pločice ili na njih naslanjati stvari.