Uređenje okućnice

Uređenje okućnice

S prvim znacima proljeća budi se i želja za boravkom u prirodi. Ako ste jedan od sretnika koji ima okućnicu sigurno želite uživati u njezinim čarima kao i iskoristiti njezin maksimalni potencijal.

Prije nego što krenete s njezinim uređivanjem razmislite koja će joj biti primarna namjena. Želite li da ona bude samo dekorativna ili vam je važno da bude i funkcionalna? Ukoliko vam je važna i funkcionalnost, čemu će primarno služiti? Za primanje gostiju, kao igraonica za djecu na otvorenom, uzgoj voća i povrća ili nešto drugo? Ovisno o tome što od nje želite ovisi i na koji način ćete pristupiti njezinom uređenju.

Uzmimo za primjer da vam je okućnica važna jer želite da vaša djeca provode više vremena vani. Postavljanjem ljuljački, tobogana i sličnih zabavnih elemenata definirat ćete gdje se nalazi prostor za igru. Preporučujemo da to bude mjesto koje je vidljivo iz kuće, ukoliko postoji ta mogućnost, ili barem s terase ili mjesta u kojem najčešće boravite kada ste u dvorištu. Također, poželjno je da prostor za igru nije pretrpan raznim biljem, jer ono ograničava slobodno kretanje, te u tom području izbjegavajte saditi cvijeće i nisko raslinje, budući da će u zanosu igre vjerojatno brzo biti uništeno. Isto tako, poznato vam je kako su mnoge biljke otrovne ili visoko alergene, stoga i to treba imati na umu.

Ako vašu okućnicu primarno želite pretvoriti u mjesto za opuštanje i uživanje u prirodi najvažnije je odabrati udobnu vrtnu garnituru i posvetiti se dekoriranju. U ovom slučaju poželjno je što više cvijeća i biljaka, a možete razmisliti i o ugradnji malog jezerca ili vodopada koji su danas apsolutni trend.

Oni koji pak žele češće uživati u druženjima i obožavaju roštiljanje, u prvi plan smjestit će stol i klupe te roštilj. Pri uređenju ovakve vrste prostora treba znati koliko prosječno ljudi planirate ugostiti te ovisno o tome odabirete stol i klupe. Što se roštilja tiče, on može biti ugradbeni, prijenosni, plinski, na drva i sl. Kombinacija je puno, a odluku prepuštamo vašim preferencijama i kulinarskim tendencijama. Jedini savjet je da roštilj bude u blizini prostora za druženje kako bi i roštilj majstor mogao sudjelovati u razgovoru i druženju.

Neovisno o tome koja će biti namjena vaše okućnice, poželjno je da ona bude jednostavna za održavanje. Kako to ne bi bio problem pri odabiru biljaka dobro se informirajte o njihovom uzgoju te ih sadite vodeći računa o osunčanosti vaše okućnice, količini vode koja im je potrebna te kvaliteti zemlje na kojoj sadite.