Uređenje malih stanova

Uređenje malih stanova

Mali stambeni prostori podrazumijevaju garsonijere, jednosobne ili manje dvosobne stanove, obično veličine do oko 40 m2. O njihovom uređenju mnogo se piše pa smo iz mnoštva trenutno dostupnih informacija izdvojili četiri univerzalna principa koja bi trebali slijediti. 

1. Prostor kao cjelina

Da bi dobili dojam prostranosti, male životne prostore treba pokušati objediniti u jednu povezanu i smislenu cjelinu. Kako bi to postigli prvo treba ukloniti sve pregradne zidove koji nisu neophodni. Također, treba biti oprezan i pri odabiru podnih obloga. Neovisno o tome za koju vrstu poda se odlučite, pravilo je da bi se on trebao protezati što većom površinom stana.

2. Pametna rasvjeta

Osim što u prostoru stvara određenu atmosferu, rasvjeta utječe i na dojam njegove veličine te osjećaja prozračnosti i otvorenosti. Na količinu dostupnog vanjskog svjetla često ne možemo utjecati pa resursima s kojima raspolažemo moramo pametno upravljati. Dotok prirodnog svjetla u prostor može se povećati strateškim postavljanjem ogledala. Njihova korist je višestruka, jer osim što će reflektirati zrake sunca, poznato je kako pridonose i vizualnom povećanju prostora. Osim vanjskog svjetla, posvetite posebnu pažnju i unutarnjoj rasvjeti. Osigurajte da svaki kutak vašeg prostora po potrebi može biti dobro osvijetljen no izbjegavajte gomilanje različitih lampi koje će zauzimati prostor. Idealno bi bilo kada bi prostorom dominirala ugradbena rasvjeta s tek pokojim dekorativnim rasvjetnim tijelom.

3. Više vertikalno, manje horizontalno

To bi značilo da sve ono što može biti na zidu ne treba stavljati na pod. Kod malih stanova svaki kvadrat poda je dragocjen stoga ga treba što više rasteretiti nepotrebnih stvari. Tako nije potrebno da televizor stoji na nekoj komodi već ga radije fiksirajte na zid. Također, bilo bi dobro da su ormari koje imate izrađeni po mjeri, odnosno da se protežu od poda do stropa. Isto vrijedi i za kuhinjske elemente. Što spretnije iskoristite vertikalne površine, imat ćete više slobodnog prostora za kretanje i nećete se osjećati skučeno.

4. Multifunkcionalni namještaj

Što ovaj pojam znači nije potrebno previše objašnjavati. Danas je tržište multifunkcionalnog namještaja sve raširenije te je ponuda zaista raznolika i maštovita. Tako možete naći bračne krevete koji se jednim pokretom pretvaraju u radne prostore i nestaju u vašem zidu. Ono što ćete u malim prostorima najviše cijeniti je svakako prostor za skladištenje pa ako npr. kupujete tabure, pokušajte naći neki unutar kojeg možete spremiti stvari. Isto tako, umjesto klasičnog blagovaonskog stola, koji obično zauzima puno mjesta, razmislite o tome da imate šank. U njega također možete ugraditi police, a osim što će vam služiti kao prostor za jelo i druženja, njime možete vizualno odvojiti kuhinju od dnevnog boravka, a poslužit će i kao radni prostor.