Home Staging

Home Staging

Pod pojmom home staging misli se na uslugu uređenja i dekoriranja nekretnine s ciljem njene prodaje ili najma i to tako da se uz što manja ulaganja postigne što bolja cijena. Iako je home staging u svijetu već dugo aktualan te provjereno učinkovit, kod nas su se tek nedavno pojavile specijalizirane agencije i stručnjaci koji nude ovu uslugu profesionalno.

Za razliku od usluge dizajna interijera, koja je koncentrira na uređivanje prostora prema osobnom ukusu i potrebama klijenta, home staging je orijentiran na opremanje i uređenje nekretnine tako da ona bude privlačna što većem broju potencijalnih kupaca čime se stvaraju uvjeti za njenu bržu prodaju i veću prodajnu vrijednost. Ovakva vrsta uređenja kod kupca nastoji izazvati emocionalnu povezanost s nekretninom, ali mu ostavlja prostor i za vizualizaciju vlastitih ideja i želja.

Home staging se preporučuje kada je nekretnina namijenjena prodaji ili najmu prazna i nenamještena ili kada je opremljena zastarjelim namještajem. Također, o ovoj usluzi treba razmisliti ako nekretninu oglašavate duže vrijeme, a za nju ne postoji značajan interes ili kada ste u poziciji investitora te radi brže prodaje želite urediti pokazne stanove ili kuće.

Stručnjak za home staging će procijeniti što je potrebno napraviti i koje su vam sve mogućnosti na raspolaganju, a one mogu varirati od običnog čišćenja i „ušminkavanja“ već postojećeg namještaja do ozbiljnijih građevinskih zahvata.

U svakom slučaju odluka o veličini „zahvata“ u potpunosti ovisi o vašim željama i mogućnostima, a u pravilu ona najčešće ne prelazi više od 3% vrijednosti same nekretnine, što je manje od iznosa za koji je većina prodavatelja voljna sniziti prodajnu cijenu iste.