Savjeti za uređenje kupaonice

Savjeti za uređenje kupaonice

Kompletno preuređenje kupaonice je investicija u koju se ne bi trebalo olako upuštati. Ne samo da zahtijeva izdvajanje znatnih financijskih sredstava, već treba imati na umu i da ćete konačni rezultat gledati godinama, nerijetko i desetljećima. Da bi u njoj stvarno uživali te da bi konačnim rezultatom bili zadovoljni prije početka radova treba napraviti detaljnu pripremu.

Prvo treba dobro razmotriti s koliko prostora raspolažete te koji su vam prioriteti. Ako je u pitanju kupaonica manjih dimenzija, možda je razborito odreći se kupaonske kade, a kako bi se ostavilo dovoljno prostora za skladištenje ili perilicu rublja. Ako vam je ipak najvažnije da se nakon napornog dana možete opustiti u vrućoj kupki, perilicu rublja možda možete staviti u neku drugu prostoriju i tako osloboditi mjesto za kadu. Za one koji raspolažu s nešto više prostora i posjeduju hedonistički duh preporučujemo ugradnju saune i/ili hidromasažne kade.  

Kada ste odlučili što sve u kupaonici želite i možete imati, razmislite o tome u kojem stilu ju želite urediti. Izbor kupaonskih pločica je i više nego šarolik. Na tržištu su dostupne različite dimenzije, boje, oblici i teksture, a preporučuje se ne kombinirati više od tri različite vrste pločica. Također, pločice ne trebate stavljati na sve zidove, kao što je to do nedavno bio običaj. Možete ih staviti samo oko tuša ili kade te umivaonika dok ostale zidove možete istaknuti nekom upečatljivom bojom ili ih čak ukrasiti tapetama. Prednost ovakvog pristupa je to što češće i lakše možete mijenjati stil i izgled prostora. Pri odabiru stila nemojte se samo voditi trenutnim trendovima jer oni su upravo to...trenutni. Vaša kupaonica to svakako nije. Neka vam oni posluže kao inspiracija no o svakom prijedlogu dobro razmislite. Trenutno su popularne samostojeće kade koje su dizajnerski dovedene do savršenstva. Bitno je uočiti kako one najčešće ne dolaze sa zaštitnim kabinama i zavjesama stoga prije nego se odlučite za jednu, razmislite o tome koliko će zahtjevno biti čišćenje vode i prašine koja će se skupljati okolo te jeste li na to spremni.

Isto tako, ako se odlučite za ugradbenu wc školjku i vodokotlić, dobro proučite prednosti i nedostatke različitih modela koji su trenutno dostupni na tržištu. Možda ćete uštedjeti kupnjom jeftinijeg modela, no ako je on i manje kvalitetan ili je njegovo održavanje i servis kompliciraniji i skuplji, dugoročno ste na gubitku. Također, ako imate ugradbene sanitarije pametno je kupiti i par kvadrata pločica viška jer ako se nešto pokvari možda će biti potrebno razbijati pločice kako bi se kvar otklonio.

Kako bi kupaonica poprimila onaj željeni spa efekt ključan je odabir detalja kao što su ogledalo, držači sapuna, ručnici i sl., a prostor će dodatno oplemeniti i neka biljka te blagi miris svijeće ili eteričnog ulja.