Prednosti gradnje montažne kuće

Prednosti gradnje montažne kuće

Montažne kuće danas predstavljaju kvalitetnu alternativu klasičnoj gradnji te nude i neke druge pogodnosti, zbog čega se smatraju idealnim izborom za ljude koji grade svoj vlastiti dom.

Izvođači koji se bave ovakvom vrstom gradnje investitoru nude uslugu pripreme sve potrebne dokumentaciju za gradnju, a ukoliko je potrebno i za odobrenje kredita, te osim toga koordiniraju cjelokupnim procesom gradnje. Ako se uzme u obzir i to da sama gradnja montažnog objekta traje u prosjeku dva mjeseca, očito je da se odabirom ovakve solucije štedi puno živaca i vremena.

Također, odabirom montažne gradnje primarno se štedi i novac. Već su sami troškovi gradnje oko 10 do 20% jeftiniji u usporedbi s gradnjom klasične zidane kuće istih karakteristika. Osim toga, montažna kuća ima i oko 10% veću netto korisnu površinu od zidane kuće istih karakteristika, što znači da kod brutto površine od 100 m2 dobivate dodatnih 10 m2, odnosno jednu sobu više. I troškovi održavanja montažne kuće su manji te se izmjena instalacija ili nadogradnja i pregradnja provode iznimno brzo i relativno jeftino. Isto vrijedi i za njezino uklanjanje, koje se također izvodi vrlo jednostavno i povoljno, a ostatke je moguće i reciklirati.

Iako su prednosti montažne gradnje očite, razlog zbog kojeg se dosta ljudi i dalje odlučuje za klasičnu gradnju je rok trajnosti montažnog objekta, a koji se obično procjenjuje na oko 150 godina, nakon čega se smatra kako objekt više nije isplativo održavati. Iako se za objekte izgrađene klasičnom gradnjom navodi kako su bezvremenski, pod pretpostavkom da su ispravno izvedeni, činjenica je da i oni zahtijevaju redovita ulaganja i održavanje te je stoga i njihova isplativost dugoročno često upitna. 

Ako kupujete građevinsko zemljište i planirate izgradnju vlastite kuće, nadamo se da smo vam barem malo pomogli ovim tekstom.

Za ponudu građevinskih zemljišta kliknite ovdje.