Otok Krk - idealan i kao gastro destinacija

Otok Krk - idealan i kao gastro destinacija

    Jedan od glavnih atributa hrvatskog turizma svakako je odlična gastro ponuda. Hrvatska kuhinja ima bogatu kulinarsku tradiciju te se u raznim dijelovima hrvatske mogu naći brojni „za prste polizati“ specijaliteti!  Ni otok Krk nije izuzetak. Svojom tradicionalnom mediteranskom kuhinjom, koja se kroz stoljeća prenašala i oblikovala, donosi nam vrhunske namirnice i kulinarske pripravke kojima je teško odoljeti.

    Neke od poznatijih delicija su krčko maslinovo ulje, koje se ističe po specifičnoj gorčini i pikantnom okusu.  Tajna njegova okusa je u tome što je to ulje bogato polifenolima koji imaju izrazita antioksidativna svojstva, stoga ni ne čudi da se otočani zaklinju kako je tajna dugovječnosti upravo u ovom „eliksiru mladosti, zdravlja i ljepote“.

    Druga nadaleko poznata delicija je krčki sir, čija posebnost leži u tome što je oplemenjen  aromatičnim biljkama kao što su kadulja, smilje i ružmarin, a koje mu daju posebnu aromatičnu notu. Kada se maslinovom ulju i siru doda i krčki pršut te kvalitetna riba i janjetina, gastro užitak je zagarantiran.

    Pored svih delicija, otočanima najdraže tradicionalno jelo svakako je šurlica, specijalitet od tijesta s jajima, koje se na pletaću iglu ili štapić za ražnjiće oblikuje u valjke. Cilj je da u sredini tijesta ostane šupljina kako bi se bolje uhvatio umak, a zahvaljujući toj šupljini krčka je tjestenina i dobila ime šurlica, odnosno malena šurla (surla-slonov nos). Šurlice se odlično nadopunjuju s drugim autohtonim namirnica pa je to razlog zašto je ovo omiljeno jelo stanovnika otoka, ali i mnogobrojnih posjetitelja.  Da mašti nema kraja kada su šurlice u pitanju možete se uvjeriti i na „Danima šurlica“, tradicionalnoj krčkoj manifestaciji kojoj jednostavno morate prisustvovati!

    Da bi ova krčka gastro slika bila kompletna treba još dodati i neizostavnu krčku Žlahtinu, mirisno vino koje  uspijeva jedino u krčkom vinogoriju i izvrsno se nadopunjava uz specijalitete mediteranske kuhinje.

    Dakle, kada ste na Krku obavezno probajte jedne od brojnih Krčkih specijaliteta i nazdravite izvrsnim vinom. Što god odabrali sigurni smo da ne možete pogriješiti!