Otok Krk - destinacija koja osvaja!

Otok Krk - destinacija koja osvaja!

Otok Krk ubraja se u najsunčanije dijelove Europe, s prosječno 2500 sunčanih sati u godini te je jedinstvena i nadasve atraktivna turistička destinacija, koja već desetljećima oduševljava posjetioce iz različitih zemalja.  Smješten je u Kvarnerskom zaljevu i  najsjeverniji je otok na Mediteranu, a ujedno je i najveći otok na Jadranu s najvećim brojem naseljenih mjesta, njih ukupno 68. Osim toga, zahvaljujući Krčkom mostu i zračnoj luci, i najbolje je prometno povezani otok u Hrvatskoj, što mu dodatno daje na vrijednosti.

Raznolikost reljefa i povoljni klimatski uvjeti pridonijeli su razvitku približno 1 400 različitih biljnih vrsta pa je tako na malom otočiću Košljunu, koji se nalazi u neposrednoj blizini grada Krka, zabilježeno više biljnih vrsta nego u cijeloj Velikoj Britaniji.

Središnji i zapadni dio otoka uglavnom čine šume, te uzgojene kulture mediteranskog voća i povrća, vinograda i maslinika, dok su za sjeverni i južni dio otoka karakteristični kamenjari i pašnjaci.

Obala otoka Krka je razvedena te skriva brojne zaljeve, uvale i šljunčane plaže. Plaža u mjestu Baška jedna je od najljepših u Hrvatskoj, no i mnoge druge plaže nagrađene su "Plavom zastavom", koja simbolizira čistoću mora, opremljenost plaže, te sigurnost i kvalitetu plaže za njezino korištenje. Specifičnosti otoka pridonosi i plaža u uvali Soline, koja je poznata po ljekovitom blatu, o čijim blagotvornim učincima postoje mnoga svjedočanstva.

Osim sunca, mora i prirodnih ljepota, otok Krk ima i bogatu kulturno - povijesnu baštinu  uz koju se vezuju zanimljive priče, znamenitosti i običaji, a za ljubitelje aktivnog odmora tu su brojne pješačke, planinarske, biciklističke i trkače staze, kao i različiti vodeni sportovi.  Ovaj otok neće razočarati ni zaljubljenike u podmorje, budući između Šila i uvale Klimno, na samo nekoliko metara ispod površine mora, skriva 26 metara visok teretni grčki brod Peltastis, što je svakako jedna od zanimljivijih atrakcija za ronioce.

Mnogo je toga što bi se još moglo napisati o ovom impozantnom otoku, no ukoliko ga osobno upoznate, najljepše priče su upravo one koje će vam on sam ispričati.