Prednosti i mane najpopularnijih materijala za vanjsku stolariju

Prednosti i mane najpopularnijih materijala za vanjsku stolariju

Materijali koji se najčešće koriste za izradu vanjske stolarije su pvc, aluminij te drvo ili kombinacija drvo-aluminij. Svaki od ovih materijala ima dobre i loše strane stoga, kako bismo vam olakšali odabir, donosimo kratak pregled osnovnih karakteristika pojedinih materijala.

PVC

Cjenovno, prozori i vrata od PVC-a su najpovoljnija opcija, stoga su ujedno i najčešći odabir potrošača. Osim što je najpovoljnija, PVC stolarija jednostavna je za održavanje, a može biti i izuzetno trajna te energetski učinkovita. Razlike u kvaliteti samog PVC-a variraju ovisno o proizvođaču i karakteristikama finalnog proizvoda. 

Ono što je nedostatak takve stolarije je osjetljivost na sunce te ograničenje u dimenzijama zbog opterećenja koje može podnijeti. Također, potvrđeno je i kako se PVC najlošije drži u požaru jer pomaže njegovu brzom širenju i stvara strašan dim.

DRVO

Drvo predstavlja prirodni termoizolacijski materijal koji ima najveću ekološku vrijednost. Osim što ima dobre izolacijske karakteristike, vrlo lako se obrađuje i prerađuje te dobro uravnotežava vlagu u prostoru. Također, može se bojati prema vlastitim željama ili samo zaštititi premazima tako da zadrži svoju prirodnu strukturu i teksturu. Savršeno se slaže i s tradicionalnim i s modernim stilovima i arhitekturom te stvara topao i domaći ugođaj.

 Razlog zbog kojeg se kupci u zadnjih 10 godina češće odlučuju za druge materijale je to što drvena stolarija zahtjeva redovno i ozbiljno održavanje te što je cjenovno nešto skuplja.

ALUMINIJ

Prednosti stolarije od aluminija su to što je izuzetno trajna i otporna, ne zahtijeva nikakvo održavanje, lagana je te se lako oblikuje u različite veličine i oblike. Važno je i istaknuti da aluminijska stolarija pruža odličnu zvučnu izolaciju, veću sigurnost kod protuprovalnih vrata i prozora te veću postojanost u izgledu u odnosu na sve ostale materijale.

Što se tiče toplinske izolacije, često se navodi manjak iste kao najveći minus aluminijske stolarije no sada već na tržištu postoje pojedine alu solucije kole garantiraju odličnu toplinsku izolaciju te zaštitu od visokih temperatura. Osim nešto lošije termoizolacije aluminij je i izuzetno osjetljiv na prisutnost soli u zraku, koja uzrokuje pojavu izbijanja soli na površini aluminija, zbog čega ga je u takvim uvjetima potrebno štiti premazima. 

DRVO – ALUMINIJ

Ovo je svakako najkvalitetnija opcija jer se kombinacijom ova dva materijala postiže njihova maksimalna iskoristivost, dok se s druge strane zaobilaze njihove mane. Tako postavljanje aluminija s vanjske strane stolarije štiti drveni dio konstrukcije od štetnih vanjskih utjecaja, dok unutarnji drveni dio doprinosi poboljšanju termoizolacijskih svojstava te cjelokupnoj estetici interijera.

 Glavni, a možda i jedini nedostatak ove vrste stolarije je visoka cijena.