Kupnja građevinskog zemljišta – što je potrebno znati?

Kupnja građevinskog zemljišta – što je potrebno znati?

Upoznali smo vas s procesom kroz koji prolazite od kupnje građevinskog zemljišta do početka gradnje, no ako još nemate građevinsko zemljište i razmatrate kupnju, važno je da budete upoznati i s nekoliko bitnih činjenica koje mogu uvelike utjecati na sam proces gradnje nekretnine na tom zemljištu.

Prvo što trebate napraviti je provjeriti vlasništvo u zemljišnim knjigama – vlasničkom listu. Pritom treba provjeriti postoje li kakve hipoteke ili tereti vezani za određeno zemljište, kao i kako se to zemljište vodi na katastru te tko mu je u posjedu.

Uz pitanje vlasništva važno je i pitanje namjene zemljišta, što se provjerava u urbanističkom uredu zaduženom za određenu općinu. Putem zahtjeva se treba zatražiti tzv. lokacijska informacija iz koje je vidljivo koja je namjena određenog zemljišta (npr. stambena, sportsko rekreacijska, gospodarska i sl.). Podatak koji se također može iščitati iz lokacijske informacije, a o kojem ovisi može li se na nekom zemljištu uopće pristupiti gradnji, je izgradivost zemljišta. Osim podatka o minimalnoj površini zemljišta potrebnog da bi se pristupilo gradnji, tu je navedeno i kolika površina zemljišta je izgradiva te kolika katnost je dozvoljena.

Da bi na građevinskom zemljištu mogli nesmetano graditi važno je i da mu možete pristupiti, odnosno da je ono povezano s javnim putem koji je označen u katastru ili da postoji pravo služnosti prolaza preko zemljišta koja se nalaze između vašeg zemljišta i javnog puta.

Na vrijednost građevinskog zemljišta uvelike utječe i blizina infrastrukture. Ako priključci za struju, vodu i kanalizaciju nisu na samom zemljištu treba provjeriti gdje se nalazi najbliža mogućnost priključka te okvirno izračunati trošak dovođenja infrastrukture, koji ponekad može biti znatan.

Sada kada znate što tražite preporučujemo da pogledate građevinska zemljišta u našoj ponudi.