Kako uspješno prodati nekretninu?

Kako uspješno prodati nekretninu?

    Ono što je zajednički cilj svima koji prodaju nekretninu, svakako je prodati ju u što kraćem roku po što boljoj cijeni. Što možete poduzeti da taj cilj i ostvarite? Prva i osnovna stvar je odrediti realnu tržišnu vrijednost nekretnine. O tome kako što točnije odrediti realnu vrijednost vaše nekretnine pisali smo u prethodnim objavama.

    Previsoka početna cijena odbija potencijalne kupce već pri samom pregledavanju oglasa, a šanse da će napraviti i sljedeći korak te poželjeti i osobno razgledati vašu nekretninu su gotovo nikakve. Iz tog razloga pogrešno je misliti kako ćete uvijek biti u mogućnosti sniziti cijenu i prihvatiti nižu ponudu jer su velike šanse da takvu ponudu niti ne dobijete. Kako biste što realnije odredili cijenu po kojoj ćete nekretninu oglašavati, savjetujemo vam da prethodno istražite tržište i konzultirate se s agentom za nekretnine. Kada ste odredili realnu cijenu ispod koje nikako ne namjeravate prodati nekretninu, taj iznos uvećajte za oko 5 % i to može biti vaša oglasna cijena.

    Nakon određivanja cijene, sljedeće što morate napraviti je učiniti vašu nekretninu vizualno privlačnom. Kvalitetne fotografije su svakako prvi kanal kojim ćete vašu nekretninu prezentirati potencijalnim kupcima. Ukoliko niste profesionalni fotograf ili barem amater s višegodišnjim fotografskim stažom i odgovarajućom opremom, savjetujemo da angažirate nekoga tko će taj dio posla obaviti stručno. Iako ćete za kvalitetne fotografije morati odvojiti nešto novca, to je zanemariv iznos u odnosu na to koliko ćete povećati rejting vašoj nekretnini. Rijetki su kupci koji imaju sposobnost vizualizirati prostor i njegov potencijal pregledavanjem nekvalitetnih fotografija, što opet može biti razlog da vaša nekretnina ne bude zamijećena. Osim toga, ukoliko su fotografije nekretnine loše, kupac će automatski percipirati i njezinu vrijednost nižom pa se stoga cijena koju ste vi postavili, iako možda realna, potencijalnom kupcu se može učiniti previsokom. 

    Naravno, da bi dobili stvarno dobre fotografije, osim dobrog fotografa potrebna je i adekvatna priprema nekretnine za fotografiranje. Koliko puta ste i sami pregledavali oglase nekretnina na kojima je prostor neuredan, zatrpan osobnim stvarima prodavatelja ili vidljivo neodržavan. Sve to već u samom početku snižava cijenu takve nekretnine i odbija potencijalne kupce. Kako biste to izbjegli, prije fotografiranja treba napraviti detaljno čišćenje i "šminkanje" nekretnine. Prostor što više oslobodite od nepotrebnih stvari. Sve osobne stvari sklonite u ladice i ormare. Radne površine neka budu čiste. Ne pretjerujte s ukrasima i istaknite samo ono što je oku privlačno. Ukoliko imate okućnicu, obavezno pokosite travnjak i sredite vanjski prostor tako da potencijalni kupci mogu zamisliti da u njemu uživaju.

    Sada kada ste osigurali da je oglas za vašu nekretninu privlačan, sljedeće što morate napraviti je osigurati da nekretnina zasja u punom sjaju i kada ju kupci dođu osobno razgledati.

Za početak izdvojite nešto novca za manje popravke i radove te kupite ono što je potrebno da prostor učinite atraktivnijim. Iznos koji ćete za te potrebe potrošiti je u pravilu znatno manji od iznosa koji ćete izgubiti jer ste zbog tih nedostataka morali smanjiti cijenu nekretnine prilikom prodaje.

    Ulaz u prostor je važan kod stjecanja prvog dojma kupca pa bi bilo korisno postaviti novi otirač za noge i skloniti svu nepotrebnu obuću i odjeću u hodniku kako bi on djelovao što prostranijim. Cijeli prostor pokušajte što više osvijetlili. Dobro ulaštite i očistite sve podove te operite sve prozore i plohe na kojima se skuplja prašina. Maknite stare i pohabane tepihe i zavjese. Sa zidova i polica sklonite sve osobne stvari kao što su npr. slike djece, vjenčanja i dr., jer kupac ne treba steći dojam da ste emotivno vezani za stan. Na zidovima ili ostalim komadima namještaja ostavite samo umjetničke slike i ukrasne predmete kao što su vaze sa svježim cvijećem i zdjele s voćem, ali pritom budite sigurni da ukrasi nisu plastični, oštećeni ili prljavi. Stare i oštećene sjedeće garniture pokušajte uljepšati navlakama i jastucima, a spavaću sobu osvježite nekom novom i lijepom posteljinom. Kuhinju i kupaonicu dobro ulaštite jer u tim prostorima nečistoća najviše dolazi do izražaja. Pokušajte dobro očistiti fuge, a ukoliko treba i prebojite ih.

   Ako i nakon svih radova niste sigurni jeste li nekretninu dobro pripremili za razgledavanje, možete pozvati i susjeda ili prijatelja da dođu i daju vam svoje mišljenje. Oni će puno bolje uočiti treba li još nešto popraviti, a i njihovo mišljenje je puno objektivnije od vašeg, budući da za nekretninu nisu emocionalno vezani.

    Sada kada je sve spremno i kupac dolazi u obilazak treba još napomenuti kako on želi pažljivo i u miru razgledavati prostor. Većini kupaca je neugodno obilaziti nekretninu u kojoj netko živi, a kako bi mu to iskustvo za učinili što ugodnijim, prije obilaska pošaljite članove obitelji i kućne ljubimce u šetnju. Ukoliko pak želite biti prisutni prilikom obilaska, svakako slušajte svog agenta i pustite mu da on vodi razgledavanje.