Kako postati iznajmljivač privatnog smještaja (1. dio)

Kako postati iznajmljivač privatnog smještaja (1. dio)

Imate kuću, stan, sobu ili neki drugi objekt koji ne koristite i razmišljate kako ga prenamijeniti za turistički najam? Na pravom ste mjestu! Detaljno ćemo vas provesti kroz proceduru i sve radnje koje trebate napraviti prije nego započnete s iznajmljivanje, a upoznat ćemo vas i s obvezama koje imate jednom kada s iznajmljivanjem započnete. Da, da! Iznajmljivanje nije posao kao u pjesmi Hladnog piva, "Objesi zimmer frei. Lezi pod palmu i uživaj". Barem ne u slučaju ako se time namjeravate baviti duže od jedne sezone.

      Pa da krenemo. Prvo što trebate napraviti je uvjeriti se da objekt koji planirate iznajmljivati ima važeću uporabnu ili građevinsku dozvolu, odnosno bilo koji dokaz o uporabljivosti građevine sukladno odredbama članka 175. Zakona o gradnji (Narodne novine broj 153/13). Ukoliko to imate, možete započeti s obilaskom šaltera i ureda. Šalter na koji se trebate prvo javiti je onaj u nadležnom uredu državne uprave prema adresi na kojoj se nalazi prostor koji želite iznajmljivati. Tamo ćete tražiti da vam daju obrazac pod nazivom "Zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu". Njega treba ispuniti te uz njega priložiti:

  • presliku osobne iskaznice
  • dokaz da je podnositelj zahtjeva vlasnik objekta u kojem će pružati usluge (vlasnički list ne stariji od 6 mjeseci)
  • zatražiti u gruntovnici ili isprintati na e-građani
  • obrazac- uvjeti za kategorizaciju sobe / apartmana / studio apartmana / kuće za odmor -  na www.mint.hr
  • Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu;
  • Izmjene (Narodne novine broj 54/16)- isprintati:
  • PRILOG I. - UVJETI ZA KATEGORIJE SOBE I STUDIO APARTMANA                       
  • PRILOG II. - UVJETI ZA KATEGORIJE APARTMANA I KUĆE ZA ODMOR
  • dokaz o uporabljivosti građevine sukladno odredbama članka 175. Zakona o gradnji (Narodne novine broj 153/13)
  • uplatiti upravnu pristojbu u iznosu od 70,00 kn na:

            primatelj: Državni proračun Republike Hrvatske

            IBAN primatelja: HR12 1001 0051 863 000160

            model: 64 poziv na broj primatelja: 5002 - 19923 - OIB

            opis plaćanja: državne upravne pristojbe

Kako bi izbjegli posjet ovom šalteru dva puta, preporučujemo da prvo prikupite svu potrebnu dokumentaciju, a zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ispunite na licu mjesta te ga odmah isti dan predate s popratnim dokumentima.

Kada ste to napravili, na vama je da osigurate da prostor koji iznajmljujete zadovoljava kriterije iz Priloga I. - Uvjeti za kategorije sobe i studio apartmana ili Priloga II. - uvjeti za kategorije apartmana i kuće za odmor, naravno ovisno od tome u koju kategoriju vaš prostor pripada i koliko zvjezdica želite dobiti. Preporučujemo da prilagodbu prostora napravite i prije predaje zahtjeva, pogotovo ako su potrebne veće adaptacije, a kako bi sve bilo spremno kada vas posjeti komisija iz Odjela za turizam. Koliko ćete čekati da vas komisija posjeti može varirati, no očekujte da će vas najvjerojatnije obići u periodu od dva do četiri tjedna od dana kada ste predali zahtjev, a prethodno će vas kontaktirati telefonskim putem kako bi dolazak najavili. U trenutku kada komisija izađe na teren vaš prostor mora izgledati kao da vam upravo dolaze turisti. Dakle, sve treba biti prilagođeno propisanim standardima.

Nakon što je komisija obavila terenski dio posla i utvrdila da zadovoljavate uvjete, čekate da vam dostave rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Isto rješenje dostavljaju i u nadležnu poreznu upravu tako da od trenutka kada vam je rješenje izdano postajete porezni obveznik tj. paušalni porezni obveznik (pod pretpostavkom da nećete imati više od 20 kreveta). S tim rješenjem se u roku od 8 dana od dana kada ste ga zaprimili trebate i osobno javiti u nadležnu poreznu upravu gdje će vam izdati porezno rješenje te ćete od njih odmah zatražiti i da vam izdaju i porezni identifikacijski broj (to je vaš OIB s predznakom HR).   

Osim u poreznu upravu, s rješenjem o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu morate se odmah javiti i u nadležnu turističku zajednicu, a kako bi vas uvrstili u sustav eVisitor (više o tome što je eVisitor saznajte u objavi Kako postati iznajmljivač privatnog smještaja - 2. dio).

Osim prijave u poreznu upravu i turističku zajednicu, ostaje vam još da napravite cjenik koji ste dužni izložiti u svakoj sobi ili apartmanu, a on mora sadržavati:


Ø  Osnovne podatke iznajmljivača (naziv smještaja, ime i prezime vlasnika, adresa i OIB)

Ø  Naziv usluge (noćenje za dvije osobe, noćenje s doručkom, najam apartmana…)

Ø  Vrstu naplate (po noćenju, po osobi, po smještaju, tjedno i sl.)

Ø  Termin (unijeti sve termine u kojima se cijena razlikuje)

Ø  Cijenu (obavezno u HRK)

Ø  Boravišnu pristojbu (iznos pristojbe po osobi i dnu, a ako turističkoj zajednici plaćate paušalnu boravišnu pristojbu, obavezno navedite da je boravišna pristojba uključena u cijenu)

Ø  PDV (ako cijena sadrži PDV onda posebno izraziti neto cijenu plus iznos PDV-a, a ukoliko porez plaćate paušalno, napisati "Iznajmljivač ne podliježe plaćanju PDV-a prema odredbama čl. 22 zakona o PDV-u."

Ø  Dodatne usluge (kućni ljubimci, klima, čišćenje, doručak, parking…)

Ø  Datum važenja cjenika (navesti datum od kada je taj cjenik važeći)

Ø  Potpis (Cjenik nije potrebno ovjeravati kod nadležnih službi, dovoljno ga je potpisati od strane vlasnika).


Također, morate kupiti i standardiziranu ploču za iznajmljivače (sukladno  vašoj kategoriji i broju dodijeljenih zvjezdica), postaviti ju na ulaz u prostor ili objekt  i tek onda ste spremni započeti svoju iznajmljivačku avanturu.