Hygge koncept uređenja interijera

Hygge koncept uređenja interijera

Danski koncept hygge predstavlja životnu filozofiju usmjerenu na uživanje u malim stvarima i stvaranje okruženja nadahnutog srećom i udobnošću. Ovaj koncept primjenjuje se i u uređenju interijera, a bazira se isključivo oko detalja te se stoga može integrirati u gotovo svaki tip ambijenta ili životnog stila. Cilj hygge uređenja interijera je stvoriti potpuno personalizirani prostor koji odražava vašu osobnost, ali i osobnost vaših ukućana, a bazira se na komforu i funkcionalnosti. 

Da bi što uspješnije kreirali vaš osobni hygge prostor, predlažemo da se držite nekoliko osnovnih ideja:

1. Rasvjeta 

Cilj je stvoriti što prirodniju i mekšu svjetlost koja je ugodna oku. U tu svrhu savjetuje se izbjegavanje klasične stropne rasvjete i preporučuje se korištenje što više sekundarnih rasvjetnih tijela, kao što su podne i noćne lampe ili ukrasne lampice. Isto tako neizostavne su i svijeće, kao glavni faktor s kojim možete kreirati i pojačati atmosferu u svom domu.

2. Boje

Pri stvaranju skladne i ugodne atmosfere od značajnog je utjecaja kombinacija boja koja će dominirati prostorom. Za zidove odaberite neutralnu i opuštajuću paletu, koja, osim standardne bijele, uključuje pastelne nijanse, sivu, ružičastu, bež i drvo, čime ćete dobiti smirujući učinak i stvoriti dojam otvorenog prostora. Ovisno o vašem stilu, možete dodati i detalje u tamnijim nijansama, no preporučuje se da s njima ne pretjerujete te da njihova uloga bude uglavnom u funkciji dodatnog naglašavanja svjetlosti.

3. Teksture

Odabir pravih materijala je također izuzetno važan, ponekad čak i važniji od boja ili dizajna samog namještaja. Teško je zamisliti ugodan i topao interijer bez mekanih tekstura koje u njemu prevladavaju, bilo da je riječ o pletenim jastucima, dodacima od umjetnog krzna ili tepisima. Takve teksture često se kombiniraju s drvom, koje je jedan od ključnih elemenata ovog stila, a pogotovo ako je prirodno i nije prošlo dodatnu obradu.  

4. Detalji

Da bi vaš interijer stvarno dobio predznak hygge, odabir detalja je ključan. Vodeći se idejom personaliziranog, funkcionalnog i udobnog prostora, svaki predmet u takvom prostoru koji nema praktičnu svrhu, mora imati ili estetsku ili emocionalnu vrijednost. Isto tako detalji trebaju odražavati i vašu osobnost, no da bi prostor ostao prozračan i da biste zadržali jednostavnost življenja, s njima ne treba pretjerivati. 

Kada ste završili s uređenjem vašeg hygge prostora, vrijeme je da u njega udahnete i malo hygge atmosfere. Da biste to postigli pozovite prijatelje, organizirajte filmske večeri, ispecite kolače, odvojite vrijeme za neke od vaših zanemarenih hobija ... stvorite dom u kojem se opuštate i uživate!